Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    AthensPoliticsAthensPolitics
    • Ελλάδα
      • Κοινωνία
      • Οικονομία
      • Παιδεία
      • Υγεία
    • Πολιτική
      • Βουλή
      • Αυτοδιοίκηση
    • Διεθνή
      • Κόσμος
      • Ευρώπη
      • Μεσόγειος
    • Αθλητικά
    • Αθήνα
      • Food & Drink
    • Ουκρανία
    AthensPoliticsAthensPolitics
    Home»Διεθνή»Μητσοτάκη από Κάιρο στην Τουρκία: Αποκρούουμε από κοινού με την Κύπρο και την Αίγυπτο κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας
    Διεθνή

    Μητσοτάκη από Κάιρο στην Τουρκία: Αποκρούουμε από κοινού με την Κύπρο και την Αίγυπτο κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας

    Athens PoliticsBy Athens Politics8 Ιανουαρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    «Ελλάδα και Αίγυπτος γέφυρα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον αγωγό GREGY. Μητσοτάκη

    Μήνυμα στην Τουρκία – χωρίς μάλιστα να την αναφέρει – έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις από το Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τις εργασίες της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Όπως είπε ειδικότερα, «φωτογραφίζοντας» την Άγκυρα και τις έκνομες ενέργειές της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, οι τρεις χώρες συμμερίζονται «τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας και αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας, που προκαλεί αχρείαστες εντάσεις».

    Μητσοτάκη από Κάιρο στην Τουρκία: Αποκρούουμε από κοινού με την Κύπρο και την Αίγυπτο κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας

    Ειδικότερα, παίρνοντας το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά για την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου πως πρόκειται για ένα «εξαιρετικά παραγωγικό και ανθεκτικό σχήμα συνεργασίας, το πιο προωθημένο στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών κρίσεων».

    «Στο Κάιρο επιβεβαιώσαμε πως στόχος της συνεργασίας μας είναι η σταθερότητα στην περιοχή, ενώ η συνεργασία αφορά πολλούς τομείς», είπε σε άλλο σημείο.
    «Επαναλάβαμε τη δέσεμυση των τριών κρατών να ενισχυθεί η ενεργειακή συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τον GREGY, που καθιστά την Ελλάδα και την Αίγυπτο γέφυρα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Αμοιβαία ωφέλιμες θα είναι και οι προωτοβουλίες για την αποθήκευση άνθρακα, όσο η Ευρώπη οδηγείται στην απανθρακοποίηση», σημείωσε.

    «Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας και αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας, που προκαλεί αχρείαστες εντάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Και πρόσθεσε: «Για τη Συρία, η νέα κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να δείξει τον σεβασμό στο δίκαιο, στα δικαιώματα των μειονοτήτων και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επισημάναμε τον κίνδυνο συγκρούσεων και τονίσαμε την ανάγκη για λήψη ενεργειών για αποτροπή περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης, υπό το φως της εθελοντικής επιστροφής Σύρων προσφύγων, ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ευρώπη συνολικά».

    Μητσοτάκης: Ανάγκη να επιτευχθεί η εκεχειρία στη Γάζα για να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημιουργία δύο κρατών

    «Συζητήσαμε επίσης για τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την εκεχειρία στη Γάζα: Είναι ανάγκη να ανακουφιστούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι όμηροι, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία για τη δημιουργία δύο κρατών».

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως «συζητήσαμε για το Λίβανο, την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας, με στόχο την εκλογή νέου προέδρου. Συζητήσαμε και για τη Λιβύη, να αποχωρήσουν όλες οι ένοπλες ομάδες και να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές».

    Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος συντονίζουν τα βήματά τους και στο μεταναστευτικό, όπου η Αίγυπτος συγκρατεί ροές μέσω Λιβύης, αλλά είναι πολύ σημαντικό ταυτόχρονα όσο παλεύουμε απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και τους διακινητές, να ενισχύσουμε τη συνεργασία και στη νόμιμη μετανάστευση. Υπάρχει συμφωνία με την Αίγυπτο για την μετανάστευση εργατών και θα θέλαμε να επεκταθεί.

    «Αναφερθήκαμε και στη σημασία προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και για την κίνηση από τη Διώρυγα του Σουέζ. Είναι από τις μείζονες προτεραιότηες που αναλαμβάνει η Ελλάδα από 1/1/2025 ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ», είπε καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Αλ Σίσι: Η Αίγυπτος μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο θέλει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις

    Το λόγο πρώτος πήρε ο Αλ Σίσι, που ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για την ενίσχυση των ΑΠΕ. «Η Αίγυπτος μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο θέλει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν στη Γάζα και ενημέρωσα τους δύο εταίρους μου για τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός.

    Η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί οτιδήποτε άλλο από ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Δεν μπορεί να υπάρξει περισσότερη αστάθεια, πρέπει να κάνουμε επίκληση στη λογική. Για τη Συρία, διατρανώσαμε τη σπουδαιότητα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και για τη μετάβαση σε μια πλουραλιστική Συρία.

    Μιλήσαμε και για τη Λιβύη, στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της σταθερότητας στη χώρα.

    Η Αίγυπτος είναι στο μονοπάτι της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο για να υπάρξουν καλές σχέσεις και στο μέλλον. Από το 2014, η Κύπρος και η Ελλάδα μπόρεσαν να κατανοήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο, όντας μέλη της ΕΕ. Θα ήθελα να τις ευχαριστήσω προσωπικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

    Χριστοδουλίδης: Η συνεχής στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει εξελιχθεί σε υπόδειγμα συνεργασίας

    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε στη συνέχεια το λόγο, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για τις εργασίες της Συνόδου. «Χαίρομαι για τις πολύ ουσιαστικές συζητήσεις αλλά και για την υπογραφή διμερών και τριμερών συμφωνιών κατανόησης σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, τα δικαιώματα των γυναικών κ.α.», είπε.

    Σημείωσε πως «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανατ. Μεσόγειο έρχεται σε αντίθεση με το όραμά μας. Όσα συμβαίνουν στην περιοχή, έχουν συντελέσει σε ένα πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων και απαιτούν συλλογική απάντηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεχής στρατηγική συνεργασία μας έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, έχει εξελιχθεί σε ένα υπόδειγμα συνεργασίας για την ύπαρξη συνθηκών καλής γειτονίας».

    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως «όπως αναφέρει και το κοινό ανακοινωθέν, στόχος είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, η επίλυση των συγκρούσεων ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

    Βασικός πυλώνας σταθερότητας είναι η Αίγυπτος, μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση από τον διεθνή παράγοντα στην Αίγυπτο αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο. Η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση των δύο πλευρών δείχνει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες. Στόχος της Κύπρου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων αυτών, ενόψει και της Προεδρίας στην ΕΕ από 1/1/2026».

    Τόνισε, δε, πως «θεωρώ πολύ σημαντική την κοινή προσέγγιση για μια λύση του Κυπριακού και τον τερματισμό της Κατοχής. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι με βάση τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την κοινή μας θεώρηση για τις θαλάσσιες ζώνες, την αξιοποίηση των πόρων και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσα», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «βασικός στόχος είναι η αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου».

    Νέος Σταθμός της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στις 24 Μαΐου το Περιστέρι
    Υγεία

    Νέος Σταθμός της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στις 24 Μαΐου το Περιστέρι

    Athens PoliticsΜάι 22, 20252 min read

    Νέος σταθμός της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας το…

    Νέες κυρώσεις από την E.E κατά της Ρωσίας
    ΔιεθνήΟικονομία

    Νέες κυρώσεις από την E.E κατά της Ρωσίας

    Athens PoliticsΜάι 20, 20253 min read

    Νέες κυρώσεις από την E.E κατά της Ρωσίας

    ΚΥΣΟΙΠ: Το χρονοδιάγραμμα για τα έργα σε σιδηρόδρομο, δρόμους, ενέργεια & τηλεπικοινωνίες
    ΕλλάδαΚοινωνίαΟικονομία

    ΚΥΣΟΙΠ: Το χρονοδιάγραμμα για τα έργα σε σιδηρόδρομο, δρόμους, ενέργεια & τηλεπικοινωνίες

    Athens PoliticsΜάι 19, 20255 min read

    Τα δίκτυα αυτά θα εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της χώρας και…

    Politico: Πώς η άμυνα μπορεί να γίνει ατμομηχανή της Ευρώπης
    Uncategorized

    Politico: Πώς η άμυνα μπορεί να γίνει ατμομηχανή της Ευρώπης

    Athens PoliticsΜάι 19, 202510 min read

    Politico: Πώς η άμυνα μπορεί να γίνει ατμομηχανή της Ευρώπης

    Συνεδρίαση Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Ιλίου υπό τη Δήμαρχο Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την Αντιπυρική Περίοδο 2025
    Αυτοδιοίκηση

    Συνεδρίαση Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Ιλίου υπό τη Δήμαρχο Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την Αντιπυρική Περίοδο 2025

    Athens PoliticsΜάι 12, 20253 min read

    Ίλιον Θωράκιση 2025: Συντονισμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την Αντιπυρική…

    Ινδία – Πακιστάν: Η χθεσινή αερομαχία με 125 μαχητικά να συμμετέχουν, ήταν «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία
    Διεθνή

    Ινδία – Πακιστάν: Η χθεσινή αερομαχία με 125 μαχητικά να συμμετέχουν, ήταν «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία

    Athens PoliticsΜάι 8, 20253 min read

    Ινδία – Πακιστάν: Η χθεσινή αερομαχία με 125 μαχητικά να…

    Μητσοτάκη Μητσοτάκη Μητσοτάκη Μητσοτάκη

    Διεθνή Πολιτική
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Athens Politics
    • Website

    Related Posts

    Νέες κυρώσεις από την E.E κατά της Ρωσίας

    20 Μαΐου, 2025

    ΚΥΣΟΙΠ: Το χρονοδιάγραμμα για τα έργα σε σιδηρόδρομο, δρόμους, ενέργεια & τηλεπικοινωνίες

    19 Μαΐου, 2025

    Συνεδρίαση Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Ιλίου υπό τη Δήμαρχο Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την Αντιπυρική Περίοδο 2025

    12 Μαΐου, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.