Γρέφει ο: Κλαδάς Σταμάτης Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών. Ελληνοτουρκικά
Στον απόηχο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα γεννήθηκαν και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου ελπίδες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είδαμε τον Ερντογάν να καταχειροκροτείται από τους βουλευτές του μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο όταν έλεγε ότι είναι θετικός για μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση η οποία θα σταματήσει την αντιπαράθεση μεταξύ των δυο κρατών ενώ και ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση με βάση το διεθνές δίκαιο. Είναι πραγματικά όμως έτσι;
![Ελληνοτουρκικά: Πώς η Τουρκία κατάφερε να περικυκλώσει την Ελλάδα](https://athenspolitics.gr/wp-content/uploads/2024/03/ellada-toyrkia-1024x614.jpg)
Χωρίς να βάλουμε στο κάδρο τις παλαιότερες ελληνοτουρκικές διαμάχες, η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα ήδη από την γέννηση της Γ΄ Ελληνικής δημοκρατίας. Δυο χρονιά μετά από την λήξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών και δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ετσεβιτ έδωσε εντολή στην κρατική εταιρία πετρελαίου να στείλει το σεισμογραφικό πλοio ΧΟΡΑ στο Αιγαίο για πετρελαϊκές έρευνες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί το πρώτο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μετά την εισβολή στην Κύπρο που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε πόλεμο.
Όμως η ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατάφερε την αποκλιμάκωση ενώ ιστορική έχει μείνει η φράση του τότε προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Παπανδρέου που είπε το περίφημο «βυθίσατε το Χορα» πράγμα που υποδυκνείει την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων σε εκείνη τη δύσκολη συγκυρία για το ελληνικό έθνος. Λίγα χρονιά αργότερα θα ακολουθήσουν άλλες δυο μεγάλες κρίσης μεταξύ των δύο κρατών η μία το 1987 γνωστή και ως κρίση του Σισμίκ όπου η Τουρκία έστειλε ξανά ένα ερευνητικό σκάφος στα νερά του Αιγαίου ενώ η άλλη το 1996 όταν τούρκικο πλοίο προσάραξε στην μικρά Ίμια.
Εν συνεχεία ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα με την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου και τις δυο χώρες να βρίσκονται κυριολεκτικά πριν από μια γενικευμένη σύρραξη . Εν τέλη με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η κρίση αποκλιμακώθηκε άλλα επικαιροποίησε ένα καθεστώς που θα μείνει στην ιστορία σαν το γκριζάρισμα του Αιγαίου .
Έκτοτε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περάσαν πολλά στάδια. Άλλες φορές κλιμακώνονταν ενώ άλλες φόρες ήταν πιο ήπιες, με εξαίρεση βέβαια τα τελευταία χρόνια όπου η Τουρκία αμφισβήτησε έντονα την ελληνική ΑΟΖ, δημοσιεύοντας ένα χάρτη που διεκδικούσε ενα σημαντικό μέρος στα νοτιανατολικά νερά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων αμφισβητώντας την εκεί Ελληνική κυριαρχία. Ο σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν να υποστηρίξει ότι έχει κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη με απότερο στόχο η γείτονα χώρα να αυξήσει την επιρροή της στο βόρειο αφρικανικό χώρο που αποτελεί πεδίο δράσης για τα νεοθωμανικά της σχέδια.
Η σχέση των δύο κρατών εξομαλύνθηκαν αισθητά όταν κατά την διάρκεια των σεισμών στην Τουρκία η Ελλάδα έστειλε μια γενναιόδωρη βοήθεια . Βέβαια παρόλα αυτά τα τουρκικά μαχητικά δεν παύουν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο σε καθημερινή βάση ενώ η Τουρκία ακόμα και σήμερα έχει βάλει σε λειτουργεία ένα δόγμα γενικής περικυκλώσης της Ελλάδος από στρατιωτικές δυνάμεις. Ήδη από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η Τανσου Τσιλέρ, έχει φτιάξει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία που είναι στα σύνορα της Ελλάδος κοντά στον Έβρο και βεβαία στο Αιγαίο. Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται απέναντι από την Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ρόδο κάνοντας όχι και τόσο αβάσιμη τη απειλή του Ερντογάν « θα
έρθουμε ένα βράδυ» ενώ σε περίπτωση σύρραξης θα έχουμε φυσικά να αντιμετωπίσουμε και μια γενική εισβολή στην Κύπρο όπου η Τουρκία διατηρεί ένα σημαντικό αριθμό στρατιωτών .
Η Ελληνική κοινή γνώμη μετά την εισβολή στην Κύπρο ήταν πεπεισμένη ότι αν ερχόταν μια απειλή για την χώρα μας αυτή θα ήταν από ανοτολικά. Αυτό άλλαξε όταν οι Τούρκοι τοποθέτησαν μια ναυτική δύναμη απέναντι από την Κέρκυρα στο ναύσταθμο της Αυλώνας με τις ευλογίες της κυβερνησης Έντι Ράμα που θέλει να ενταχτεί στην Ευρώπη άλλα δεν σταματά να φλερτάρει συνεχώς με την Άγκυρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα Σκόπια όταν από την Κωνσταντινούπολη το 2022 ο πρόεδρος των Σκοπίων Ντιμιτρί Κοβατσέφκι δήλωσε ότι έχουμε άριστες οικονομικές και αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία, πράγμα που βάζει σε περισυλλογή τους έλληνες αξιωματούχους για το πόσο μπορούμε να πιστεύουμε οτι η γείτονα χώρα λειτουργεί σαν πυλώνας στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.
Επομένως μπορεί η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν να κύλησε ομαλά μέσα στα διπλωματικά δεδομένα αλλά η Τουρκία πρέπει να κάνει πολλά βήματα αν θέλει να φτιάξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και δεν αρκούν μόνο οι τυπικές συναντήσεις και τα διπλωματικά γεύματα αλλά μία οριστική αλλαγή στην πολιτική ιδεολογία της.Αλλά όπως φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό το βήμα.
Εν κατακλείδη συμπεραίνουμε ότι μια ενδεχόμενη απειλή για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει από τα ανατολικά αλλά και από τα βορειοδυτικά. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να δώσει προσοχή στον χώρο Βαλκανίων και της Ανδριατικής καθώς ολοένα και περισσότερο εμφανίζεται ο κίνδυνος από αυτήν την περιοχή .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά