Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την εκεχειρία στην Ουκρανία. Τι κερδίζει η Ρωσία. Axios
Η Ουάσιγκτον αναμένει από το Κίεβο εντός της ημέρας απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που της πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO, ανέφερε χθες Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά.

Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.

Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.
Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.

Τι παίρνει η Ρωσία
- De jure αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
- De facto αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σε σχεδόν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ και στα κατεχόμενα τμήματα του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
- Τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Στο κείμενο, ωστόσο, σημειώνεται πως η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
- Άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Τι παίρνει η Ουκρανία
- «Μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας», στην οποία θα συμμετέχει μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχομένως μη ευρωπαϊκών. Το έγγραφο είναι ασαφές ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής της ειρηνευτικής αποστολής, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Η επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταλάβει η Ρωσία.
- Την ανεμπόδιστη πρόσβαση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος διατρέχει τη γραμμή του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
- Αποζημίωση και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα τελεί υπό τη διαχείριση αμερικανικής εταιρείας που θα προμηθεύει με ρεύμα τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Ρωσία.

Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρεται στη συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά, η οποία, όπως δήλωσε ο Τραμπ, θα υπογραφεί την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Αxios, το παραπάνω σχέδιο καταρτίστηκε αφού ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον Πούτιν για περισσότερες από τέσσερις ώρες την προηγούμενη εβδομάδα.
Μετά την παρουσίαση του σχεδίου, ο Πούτιν προσφέρθηκε να σταματήσει την εισβολή της Ρωσίας κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής μετώπου, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο σημάδι έως τώρα από τον Πούτιν ότι είναι διατεθειμένος να επιδιώξει την ειρήνη, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη, ο Γουίτκοφ αναμένεται να ταξιδέψει στη Μόσχα αργότερα αυτήν την εβδομάδα για την τέταρτη συνάντησή του με τον Πούτιν. Ωστόσο, ο Γουίτκοφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα απουσιάσουν από τις συνομιλίες στο Λονδίνο την Τετάρτη, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την αρχική του πρόθεση.
Αντ’ αυτών, ο απεσταλμένος της Ουκρανίας, Κιθ Κέλογκ, θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας και η πρόταση των ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων.
Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συζητήσεις δήλωσε, όπως αναφέρει το Αxios, ότι ο Ρούμπιο και ο Γουίτκοφ συνεργάστηκαν “για την ανάπτυξη ενός πλαισίου που θα μας φέρει πιο κοντά στον τερματισμό του πολέμου.”
Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν ενδείξεις από την ουκρανική πλευρά ότι ήθελαν να συζητήσουν μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών κατά τις συναντήσεις της Τετάρτης στο Λονδίνο, αντί του πλαισίου ειρήνης του Τραμπ.
Axios Axios Axios Axios Axios Axios