Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    AthensPoliticsAthensPolitics
    • Ελλάδα
      • Κοινωνία
      • Οικονομία
      • Παιδεία
      • Υγεία
    • Πολιτική
      • Βουλή
      • Αυτοδιοίκηση
    • Διεθνή
      • Κόσμος
      • Ευρώπη
      • Μεσόγειος
    • Αθλητικά
    • Αθήνα
      • Food & Drink
    • Ουκρανία
    AthensPoliticsAthensPolitics
    Home»Ελλάδα»Οικονομία»Eurostat: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – στο 2,6% στην Ευρωζώνη
    Οικονομία

    Eurostat: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – στο 2,6% στην Ευρωζώνη

    Athens PoliticsBy Athens Politics31 Μαΐου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat. Ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης με πτώση σε μηνιαίο επίπεδο.

    Σημαντική μείωση στο 2,3% παρουσίασε στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2021.

    Στην ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

    Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο που η Ελλάδα έχει πληθωρισμό χαμηλότερο της ευρωζώνης.
    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, με το δείκτη στο -0,3%.

    eurostat2

    Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός είχε μειωθεί στην Ελλάδα στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός στο 2,4%.

    Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

    eurostat1

    Μπροστά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων η ΕΚΤ έπειτα από δύο χρόνια

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, όπως όλα δείχνουν η ΕΚΤ θα έχει πλήρως το ελεύθερο για να προχωρήσει στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων  μετά από 2 χρόνια, και 10 συνεχείς αυξήσεις, που έχουν ανεβάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στο 4,75%. Αναμένεται μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν δεν θα επηρεάσουν την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων στις 6 Ιουνίου.

    Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 0,25% στο 0,75%, ενώ η τελευταία έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 4,5% στο 4,75%.

    «Οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα παραμείνουμε στο περιοριστικό εύρος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλπ Λέιν σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί», είπε ο Λέιν ,απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αιφνιδιάσει τις αγορές με μια απροσδόκητη κίνηση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, τονίζει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στραφεί σε μια πιο χαλαρή πορεία.

    Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό: «Εξαιρώντας τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν φτάσει στο επίπεδο του στόχου μας, το επόμενο έτος », είπε ο Τσιπολόνε . «Τα τελευταία στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της», πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε πρόσφατα ότι ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω στη νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο. «Είναι σημαντικό να μην βιαζόμαστε», τόνισε ο Νάγκελ.

    Eurostat Eurostat Eurostat Eurostat

    Οικονομία
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Athens Politics
    • Website

    Related Posts

    Νέες κυρώσεις από την E.E κατά της Ρωσίας

    20 Μαΐου, 2025

    ΚΥΣΟΙΠ: Το χρονοδιάγραμμα για τα έργα σε σιδηρόδρομο, δρόμους, ενέργεια & τηλεπικοινωνίες

    19 Μαΐου, 2025

    Axios: Αυτή είναι η “τελική πρόταση” του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία 

    23 Απριλίου, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.