Θα είναι 10 φορές το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Το κέντρο διοίκησης θα έχει και καταφύγια για τη στρατιωτική ηγεσία της Κίνα απέναντι στα bunker basters των ΗΠΑ και το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου. Financial
Το μεγαλύτερο κέντρο διοίκησης πολέμου ετοιμάζει η Κίνα, σύμφωνα με τους Financial Times. Δορυφορικές εικόνες που εξετάζονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δείχνουν ένα εργοτάξιο έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, με βαθιές τρύπες που, σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, θα στεγάσουν, μεταξύ άλλων, και καταφύγια για την προστασία των επικεφαλής του κινεζικού στρατού απέναντι σε οποιασδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου και ενός πυρηνικού πολέμου. Αυτό το έργο δείχνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η Κίνα στην οικονομική της δύναμη και την στρατιωτική της ισχύ.
Αυτό το κέντρο θα συμπεριλαμβάνει προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας και παρακολούθησης, που θα επιτρέψουν στην Κίνα να ανταγωνίζεται τις στρατηγικές ικανότητες των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων. Με την κατασκευή αυτής της εγκατάστασης, η Κίνα αποσκοπεί στη βελτίωση της στρατηγικής της σχέσης με γειτονικές χώρες και στην προετοιμασία για μελλοντικές απειλές.
![Financial Times: Η Κίνα ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση στον κόσμο](https://athenspolitics.gr/wp-content/uploads/2025/01/W020210911789065592953-1024x625.webp)
Η δημιουργία του κέντρου διοίκησης δεν είναι απλώς μια στρατιωτική κίνηση. Σηματοδοτεί τη μετάβαση της Κίνας σε μια πιο επιθετική στάση στον διεθνή στίβο, καθώς διεκδικεί να διευρύνει την επιρροή της στην Ασία και πέρα από αυτήν. Αυτό προκαλεί ανησυχίες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.
Η στρατηγική ανάπτυξη αυτού του κέντρου έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τις διεθνείς σχέσεις, καθώς εδραιώνει τη θέση της Κίνας ως παγκόσμιου ηγέτη. Οι οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη για άλλες χώρες να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα και στην ασφάλεια.
Επιπλέον, η επένδυση σε στρατιωτικές υποδομές ενδέχεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας, με την τόνωση της τοπικής βιομηχανίας και τη δημιουργία εργατικών θέσεων. Αυτή η στρατηγική ανάπτυξη δείχνει την επιδίωξη της Κίνας να ενισχύσει τη βιομηχανική της παραγωγή, προχωρώντας παράλληλα σε καινοτομίες στον τομέα της άμυνας.
Όπως λένε νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ το στρατιωτικό κέντρο διοίκησης που ετοιμάζει η Κίνα θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και τουλάχιστον 10 φορές το μέγεθος του Πενταγώνου.
Ειδικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμού στην περιοχή, εντείνοντας τις εντάσεις και προκαλώντας ανησυχίες για την ειρηνική συνύπαρξη στην Ασία.
Η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί στο νέο στρατηγικό κέντρο θα μπορούσε να περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, που θα επιτρέψουν την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας θα είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεών τους.
Η πρόοδος της Κίνας σε αυτό το στρατηγικό έργο έχει επίσης οικονομικές επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Κίνας ως ηγέτη στη στρατιωτική και οικονομική σφαίρα.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως, εάν η Κίνα καταφέρει να ολοκληρώσει αυτό το έργο, θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και παγκοσμίως, επηρεάζοντας άμεσα τις αμερικανικές στρατηγικές και τις διεθνείς σχέσεις.
Η στρατηγική ανάπτυξη του στρατιωτικού κέντρου διοίκησης της Κίνας έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τις χρηματοοικονομικές σχέσεις παγκοσμίως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές των Financial Times.
Η αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε αυτή την ανάπτυξη είναι κρίσιμη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των δυτικών κρατών μπορεί να αλλάξει, με στόχο να προληφθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κινεζική στρατηγική.
Η παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το έργο αυτό είναι απαραίτητη για την κατανόηση των στρατηγικών προθέσεων της Κίνας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να είναι προετοιμασμένη να αντιδράσει ανάλογα.
Η ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής εγκατάστασης μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στον τρόπο που οι χώρες αντιλαμβάνονται την παγκόσμια ασφάλεια, με τις χώρες να επαναξιολογούν τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών.
Η Κίνα, μέσω αυτού του έργου, στέλνει ένα μήνυμα ότι προγραμματίζει να διατηρήσει μια κυρίαρχη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, και ότι θα είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί με τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.
Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε στα μέσα του 2024 με αναλυτές να το έχουν «βαφτίσει» ως «Στρατιωτική Πόλη του Πεκίνου».
Όπως σημειώνουν οι FT, το έργο εξελίσσεται ενώ ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αναπτύσσει νέα όπλα ενόψει της συμπλήρωσης ενός αιώνα ίδρυσής του, το 2027. Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επίσης διατάξει τον στρατό της χώρας, να έχει αναπτύξει την δυνατότητα να επιτεθεί στην Ταϊβάν μέχρι τότε.
![](https://athenspolitics.gr/wp-content/uploads/2025/01/image-48-1024x593.png)
«Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό το νέο προηγμένο υπόγειο καταφύγιο διοίκησης σηματοδοτεί την πρόθεση του Πεκίνου να μετατραπεί όχι μόνο σε μια συμβατική δύναμη παγκόσμιας κλάσης αλλά και να αποκτήσει την ικανότητα για πυρηνική πολεμική μάχη», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Κίνας για τη CIA, Ντένις Γουάιλντερ.
![](https://athenspolitics.gr/wp-content/uploads/2025/01/image-47-1024x604.png)
Από την πλευρά της η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον τήρησε σιγή ιχθύος αρκούμενη στο σχόλιο «δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες» για να προσθέσει ότι η Κίνα είναι «προσηλωμένη στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και σε μια αμυντική πολιτική που έχει αμυντικό χαρακτήρα».
Πρώην αναλυτής εικόνων στην αντίστοιχη Εθνική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο οποίος εξέτασε τις εικόνες, εκτίμησε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 100 γερανοί σε μια έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το «φαραωνικό» έργο.
Πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον οποίο απευθύνθηκαν οι FT, δήλωσε ότι ενώ το σημερινό αρχηγείο του στρατού της Κίνας στο κεντρικό Πεκίνο ήταν αρκετά καινούργιο, δεν είχε σχεδιαστεί για να είναι ένα ασφαλές κέντρο διοίκησης μάχης.
«Το βασικό κέντρο διοίκησης της Κίνας χτίστηκε πριν από δεκαετίες στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου. Οι Κινέζοι επικεφαλής του στρατού μπορεί να θεωρούν ότι η νέα εγκατάσταση θα είναι πιο ασφαλής απέναντι στα αμερικανικά bunker buster ή και τα πυρηνικά όπλα».
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Financial Financial Financial Financial Financial Financial Financial Financial